ILIR GJONI:Të dashur mësues/e të “Shkollës Shqipe” në Zvicër,
Duke qënë se mandati im si Ambasador i RSH në Zvicër tashmë ka përfunduar zyrtarisht për të vijuar me
një sfidë të re profesionale, po përfitoj nga rasti që përmes këtij mesazhi të shpreh mirënjohjen time të
thellë për angazhimin, patriotizmin, profesionalizmin, përkushtimin dhe sakrificat tuaja në shërbim të
arsimit dhe kulturës shqiptare në Zvicër si dhe për mbështetjen e pakursyer dhe bashkëpunimin e
ngushtë me Ambasadën e RSH në Bernë.
Përmes punës tuaj të palodhur ju jeni frymëzim dhe udhërrëfyes për shumë nxënës, duke i ndihmuar të
ruajnë dhe të forcojnë identitetin e tyre kombëtar dhe gjuhën shqipe. Përmes përpjekjeve tuaja të
palodhura, keni kultivuar dashurinë për gjuhën dhe kulturën e Atdheut, duke e bërë këtë trashëgimi të
çmuar të jetë e gjallë këtu në Zvicër.
Dedikimi juaj në transmetimin e dijes dhe kulturës në klasa, ndërgjegjshmëria për rëndësinë e mbajtjes
së zjarrit të gjuhës shqipe gjallë dhe përkushtimi juaj i palëkundur për të shpërndarë dituri, janë një
shembull frymëzimi për ne të gjithë. Ju keni qënë dhe jeni udhëheqës dhe frymëzues të dijes dhe
kulturës sonë kombëtare duke kultivuar vlerat e arsimit dhe kulturës shqiptare duke i transmetuar ato në
brezin e ri të diasporës. Faleminderit për çdo përpjekje dhe sakrificë që keni bërë për nxënësit dhe
komunitetin tonë.
Përballur me sfida e vështirësi, ju keni treguar vetëm përkushtim dhe nuk keni kursyer asnjë mund për të
bërë të mundur që për tu ardhur në ndihmë nxënësve tanë të rriten dhe të zhvillohen në një mjedis të
kulturuar shqiptar.
Përmes kontributit tuaj në “Shkollën Shqipe” ju keni mësuar më shumë se thjesht gjuhën shqipe; keni
frymëzuar dashurinë për kulturën, historinë dhe traditat e popullit tonë. Përmes mënyrës së
jashtëzakonshme se si jepni mësimet dhe përcaktoni një atmosferë të ngrohtë e sjellje miqësore në klasa,
keni bërë të mundur që nxënësit të ndihen si një familje e madhe, të lidhur nga një përkatësi shpirtërore.
Kujtimet e mija në bashkëpunimin dhe rrugëtimin tonë të përbashkët në kuadër të “Shkollës Shqipe” do
të mbeten të paharruara. Nxënësit tanë, falë punës tuaj të palodhur, kanë fituar jo vetëm dije, por edhe
një ndjenjë identiteti dhe krenarie për të qenë pjesë e komunitetit shqiptar në Zvicër.
Përpjekjet tuaja të parreshtura për të mbajtur gjallë kulturën tonë në tokën e huaj ngjallin admirim dhe
respekt për këdo. Ju personifikoni vërtet shembullin e shqiptarit patriot e të përkushtuar në këtë
rrugëtim të arsimit dhe kulturës tonë.
Po përfitoj nga ky rast po ashtu të them dy fjalë për mësues Vaxhidin. Të gjithë e dimë rolin e
jashtëzakonshëm të mësuesit Vaxhidit në themelimin dhe organizimin e “Shkolla Shqipe” në Zvicër. Ai ka
luajtur një rol kyç dhe ka qënë e është një udhërrëfyes i vërtetë për ne të gjithë. Unë si Ambasador i RSH
në Zvicër e konsideroj nder e privilegj që kam pasur mundësi ta njoh e të bashkëpunoj me mësues
Vaxhidin dhe secilin prej jush.
Mësuesi Vaxhid, me një vendosmëri të paparë dhe energji të pashtershme, ka sfiduar çdo pengesë që ka
hasur në rrugën e tij në funksion të përhapjes së arsimit dhe kulturës shqiptare. Për vite të tëra, ai punon
pa u ndalur për të ndërtuar një organizatë solide dhe efikase në mësimin e gjuhës dhe kulturës shqipe.
Përmes përpjekjeve të tij të pashoq dhe sigurisht ndihmës së vazhdueshme e të pakursyer tuajën si
kolegë të “Shkollë Shqipe,” ai ka arritur që të krijojë një mjedis mësimor tërheqës dhe frymëzues për
nxënësit tanë. Përkushtimi i tij për të rritur dijen dhe vlerat e kulturës shqiptare ka sjellë ndikim të thellë
në jetën e shumë nxënësve. Gjatë rrugëtimit të tij, mësuesi Vaxhidi është përballur me sfida të mëdha,
por ai nuk ka hequr dorë asnjëherë. Me kreativitetin dhe zellin e tij të jashtëzakonshëm, ai ka gjetur
mënyra të reja dhe inovative për të bërë mësimin më interesant dhe efikas.
Përmes punës së palodhur dhe përkushtimit të tij të vazhdueshëm, ai ka krijuar një bashkësi të fortë dhe
të lidhur ngushtë. Shembulli i tij i përkushtimit dhe vullnetit të palodhur për të sjellë dije dhe kulturë
shqiptare në një vend të largët është një dëshmi e paçmuar për patriotizmin dhe dashurinë për atdheun
tonë.
Të dashur mësues/e të “Shkollës Shqipe”,
Dua gjithashtu të shtoj disa fjalë vlerësimi për rolin e jashtëzakonshëm që kanë luajtur prindërit në
suksesin e “Shkollës Shqipe”. Përvoja jonë nuk do të ishte e plotë pa përkrahjen e tyre të pakursyer dhe
ndihmën e çmuar në çdo hap të kësaj sipërmarrje arsimore dhe kulturore. Prindërit e nxënësve tanë
kanë qenë një fuqi frymëzuese dhe partnerë të çmuar në arritjet tona. Përkushtimi i tyre i
padiskutueshëm për të siguruar që fëmijët e tyre të marrin një edukatë të shkëlqyer shqipe është një
ndër arsyet kryesore që “Shkolla Shqipe” është bërë një histori suksesi. Ata kanë shërbyer si model të
mirë sjelljeje dhe kanë inkurajuar nxënësit të vlerësojnë dhe të promovojnë identitetin e tyre kombëtar.
Duke përkrahur mësimdhënësit dhe duke ecur së bashku me ne në këtë rrugëtim të dijes, ata kanë bërë
që “Shkolla Shqipe” të jetë një vend i këndshëm, ku çdo nxënës ndjehet i rëndësishëm dhe i përkrahur.
Sigurisht që në këtë përshëndetje timen nuk mund të mos përmendja rolin e nxënësve tanë në këtë
rrugëtim. Përvoja jonë arsimore është plot me nxënës të përkushtuar dhe të gatshëm për të mësuar më
shumë për gjuhën, kulturën dhe traditat e paraardhësve tanë. Energjia dhe dëshira e tyre për të mësuar
dhe për të njohur më shumë rreth Atdheut tonë është frymëzuese për ne të gjithë. Ndihemi krenarë për
secilin nxënës të “Shkolla Shqipe”. Dashuria dhe entuziazmi i tyre për të mësuar është një burim
frymëzimi dhe na bën të jemi optimistë për të ardhmen e shkollës sonë.
Me gjithë mirënjohjen time të thellë, Ju shpreh ndjenjat e mija të respektit dhe admirimit për ju dhe
punën tuaj. Faleminderit që keni krijuar një mjedis arsimor të këndshëm, ku dija, vlerat dhe kultura
shqiptare mund të rriten dhe përparojnë me dashurinë që kemi për gjuhën dhe kulturën shqipe.
Sinqerisht uroj që të vazhdoni punën me të njëjtin zell dhe përkushtim për të siguruar që “Shkolla
Shqipe” të vazhdojë të jetojë dhe të rritet si një shkollë e suksesshme dhe e frytshme.
Ju përgëzoj për të gjitha arritjet tuaja dhe ju dëshiroj suksese të mëtejshme në të ardhmen.
Me dashuri dhe mirënjohje të pafund,
Ilir Gjoni