Vazhdon suksesi i “Shkollës Shqipe – Zvicër”. Janë hapur dhjetëra e dhjetëra shkolla në mbarë Zvicrën, qindra e qindra nxënës kanë filluar gjatë këtij viti shkollor orët mësimore në gjuhën amtare.  Kjo është pika e tretë shkollore (pas Cham, Baar) në Kantonin e Zug-ut. Me të drejtë thuhet: “Aty ku punohet nuk mungon suksesi”. Kjo thënie vjetër dëshmohet dita – ditës në kuadër të pikave shkollore. Të mërkurën, më datën, 15 dhjetor 2021 edhe zyrtarisht filloi mësimi në pikën shkollore në Rotkreuz, të Kantonit Zug, në Zvicër.

 

“Ne mësojmë shqip, në jemi shqiptarë.”

 A ka gëzim më të madh se të dëgjosh këto fjalë nga fëmijët shqiptarë, të cilët edhe pse të lindur larg atdheut zemra iu rrah për gjuhën shqipe, për Kosovën, për Shqipërinë. Kështu ishte dje në klasën e mësueses Lumnije Klinaku – Neziri.

 

A ka gjë më të bukur se të shohësh klasën plot nxënës nga të gjitha trojet shqiptare, të cilët hyjnë në klasë të motivuar për ta mësuar gjuhën amtare. Kështu ndodhi këtë të mërkurë dhjetori ku dhjetëra nxënës nga Rahoveci, Dardana, Ohri, Gjilani, Ferizaji, Shkupi, Presheva, Ulqini etj., filluan mësimet në klasën e mësueses Lumnije Klinaku – Neziri. Një shkëlqim i veçantë kishte pushtuar fytyrat e nxënësve, të cilët reflektonin optimizëm dhe dashuri ndaj gjuhë shqipe. Një buzëqeshje që dëshmonte gjallëri e kështu shihej edhe gëzimi i një nisme të re te të gjithë nxënësit të cilët filluan mësimet me dëshirë të madhe.

Gjuha dëshmon atdhedashurinë, prandaj edhe nismë mbarësie është një rast i rrallë në jetë për këta fëmijë, të cilët edhe pse kanë lindur larg atdheut dëshirën për ta mësuar gjuhën e nënës e kanë motiv jete. Sa më herët që të fillojnë me mësimet në gjuhën shqipe, aq më lehtë do ta mësojnë atë.

Në orën mësimore të gjuhës amtare;  Sarah, Fiona, Nora, Alla, Merlindi, Ermal, Erjani, Joni, Erini, Lorani, Erjoni, Hana, Erina, Arina,  Arbiani,  Melodia,  Eliza,  Redoni  Neyla, Trëndelina, Armina, Erda etj. me përkushtim mundohen t`i dallojmë ndryshimet në mes alfabetit të gjuhës së vendit – gjuhë gjermane dhe gjuhës shqipe.

Vlen të theksohet se mësimi zhvillohet çdo të mërkure në dy grupe, nga ora 13.15 deri në orën 15.00, dhe grupi i dytë nga ora 15:00 -16:45, në shkollën fillore Rotkreuz, në komunën Risch të Kantonit Zug.

Nxënësit  e grupit të dytë të pikës shkollore në shkollën Rotkreuz, të Kantonit Zug së bashku me mësuesen Lumnije Klinaku – Neziri

Dhe në këtë fund viti, stafi pedagogjik i “Shkollës Shqipe – Zvicër” ka shumë arsye për të festuar, veçanërisht me hapjen e njëpasnjëshme të pikave shkollore në mbarë Zvicrën. Çdo pikë shkollore është festë më vete, sepse lumturinë që sjellin fëmijët në klasat ku zhvillohet mësimi në gjuhën amtare është diçka e veçantë. Ky vit ishte dhe është një dëshmi e fortë se aty ku bëhen bashkë nxënës – prindër, mësues dhe veprimtarë të gjuhës shqipe suksesi nuk mungon. Po ashtu duhet të theksohet edhe ndihma institucionale e Ambasadave tona Kosovë – Shqipëri, dhe në veçanti  e Ambasadës së R. së Shqipërisë, e cila me gjithë stafin e saj ka qenë dhe është në shërbim të hapjes së klasave të reja dhe funksionimit të tyre, për ta organizuar sa më mirë.

“Shkolla shqipe” – Zvicër

Sektori për informim