Me rastin e festës së 7 marsit, nxënësit e “Shkollës shqipe” në Zyrih- Affoltern, në klasën e mësuesit Vaxhid Sejdiut patën rastin të mësojnë më tepër për përpjekjet e popullit shqiptar në përgjithësi si dhe punën e përkushtimin e veprimtarëve të arsimit shqip në veçanti, duke filluar nga Shkolla e Parë Shqipe në Horën Arbëreshe në Sicili, e cila u hap më 1587 nga Lekë Matrënga, te Shkolla e parë Shqipe në trojet arbërore në Korçë më, 7 mars 1887. U përkujtuan mësuesit e parë  Sevasti e Gjerasim Qiriazi, si dhe një plejadë e tërë e atdhedashësve, veprimtarëve dhe, mësuesve të cilët punuan dhe vepruan për ta mbajtur gjallë shqipen ndër trojet shqiptare dhe jo vetëm. Me theks të veçantë  Pandeli Sotiri, Petro Nini Luarasi, Naim e Sami Frashëri , Konstadin Kristoforidhi, Naum Veqilharxhi, Jeronim De Rada, Luigj Gurakuqi, Petro Nini Luarasi, e qindra e mijëra mësues atdhetarë e të përkushtuar në të gjitha trojet shqiptare, në të tërë Shqipërinë.

U shfletuan tekstet shkollore, abetaret e gjuhës shqipe, u shfaqën pamje për shkronjat e shqipes dhe Kongresin e Manastirit, si dhe u fol për rëndësinë e këtyre shkronjave për shqiptarët kudo ku jetojnë dhe veprojnë. Në mesin e tjerave u fol edhe për ditët e sotme përpjekjet e shqiptarëve për ta ruajtur gjuhën amtare në vendet apo shtetet ku jetojnë, angazhimi i prindërve shqiptarë që fëmijët e tyre të mësojnë gjuhën shqipe si dhe detyrat e të gjithë neve, me qëllim që gjuhën shqipe ta kemi edhe nesër, edhe në të ardhmen.

 

“Shqiponjat fluturojnë lart” – nxënësit e Shkollës Shqipe në Zyrih – Affoltern, të cilët me një përkushtim të veçantë mësojnë gjuhën amtare

Një orë mësimore që zgjoi interes te fëmijët shqiptarë të cilët me mësimin në gjuhën amtare kanë filluar në nëntor të këtij viti shkollor 2022/23. Padyshim zgjuan interes shpjegimet e shumta për dialektet e shqipes,  për shqiptarët te cilët edhe pse jetojnë sot në shtete të ndryshme politike, ata të gjithë janë shqiptarë dhe falsin shqip, ashtu sikurse të parët tanë, për gjuhën letrare shqipe e cila na bashkon, për abetaren e përbashkët, për tekstet e përbashkëta shkollore që i kemi sot në mbarë mërgatën shqiptare dhe një mori pyetjesh dhe përgjigjesh të cilat e shoqëruan këtë orë mësimore.

Zyrih – Affoltern, 7 mars 2023